De bedrijfsmentor – iemand die mij snapt

Vaak heb je als ondernemer het gevoel dat je er alleen voor staat. Net als een kunstenaar die niet wordt begrepen. Maar net als die kunstenaar barst je van de ideeën en ben je creatief. Het liefste zou je alles tegelijk willen doen! 

Maar je partner thuis snapt niets van jouw drang naar perfect ondernemerschap en ook in je omgeving gaan de meesten liever voor de relatieve zekerheid van werken voor een werkgever. Jouw passie en energie voor dat wat je doet gaat aan de meeste mensen voorbij. 

Op zoek naar gelijken ga je op onderzoek uit. Naar een ondernemersclub bijvoorbeeld. Als groot denker bots je al snel met de vele kleine zelfstandigen in zo’n club, je probeert jouw passie voor groei uit te leggen terwijl zij proberen rond te komen. Dat is zeker in het begin leuk en gezellig, alleen was dat niet waar je voor kwam. Je wil groeien als ondernemer en hebt vragen over verkoop of je organisatie.

Je blijft maar zoeken, is er dan niemand die begrijpt wat je dagelijks als ondernemer en visionair bedoeld? Hoeveel alternatieven zijn er nog?  Herkenbaar eigenlijk. Want zelf heb ik het ook allemaal geprobeerd, steeds stootte ik weer mijn hoofd. Het was een lange zoektocht. Nooit heb ik iemand kunnen vinden van buiten mijn eigen organisatie met wie ik eens in de zoveel tijd kon sparren. Wel raadgevers zoals de bank of accountants, maar die waren vaak passief. 

In de 27 jaar als ondernemer heb ik ervaring opgedaan, prachtige fouten gemaakt en heel veel gepassioneerde ondernemers gesproken. Veel van die ondernemers hadden net als ik de behoefte om te kunnen sparren met een mentor. Maar waar vind je een goede bedrijfsmentor? Zelf werd mijn organisatie groter en groter, mijn management team stuurde 100 medewerkers aan en ik ging meer besturen in plaats van ondernemen. Van collega ondernemers kreeg ik de feedback dat ze veel hadden aan gesprekken over hun organisatie en ik miste het ondernemen van de beginfase. 

Ondernemerschap

Na vele gesprekken en mooie resultaten heb ik 6 jaar geleden besloten om juist die ondernemers te helpen die willen groeien en iets groots willen bouwen. Als bedrijfsmentor heb ik al diverse ondernemers kunnen ondersteunen met hun passie. Ik begrijp de uitdagingen waar ze voor staan, want heel veel zaken heb ik of zelf meegemaakt of de uitdaging bij een ondernemer kunnen oplossen.

Coaching of mentorschap?

De bedrijfsmentor is geen coach,  hij luistert vooral naar jouw uitdagingen en draagt zo mogelijk een oplossing aan. Bij een coach ligt de nadruk op de begeleiding, je bent zelf verantwoordelijk voor de weg die je inslaat. Mentoring is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik bied je mijn expertise, kennis en ervaringen aan en denk actief mee.

Een ander belangrijk voordeel is dat je gebruik mag maken van het netwerk van de bedrijfsmentor. De bedrijfsmentor kan jou als ondernemer de hindernissen sneller laten passeren en ondersteunen actief in belangrijke beslissingen. Ook kent hij de weg naar investeerders. Zo kun je de groei van je onderneming en van jezelf als ondernemer versnellen en je dromen realiseren. 

Verandering begint met een enkele webinar