Fouten zijn geweldig

Zondag ochtend is meestal een gezamenlijk ontbijt met het gezin. Mijn jongste zoon ging daarna aan zijn huiswerk. Dit keer moest hij de rekentafels uit zijn hoofd leren. De tafels oefenen vindt hij altijd lastig. Maar hij wil het leren en gaat er toch iedere keer weer voor zitten. Om de tafels goed te kunnen leren gebruikt hij een online app, waarbij je de antwoorden moet raden binnen een bepaalde tijd. Afgelopen zondag gingen we aan de slag met de tafels van twee tot en met zeven. De tafel van zeven kostte hem veel moeite.  Steeds deed hij het fout. Dit maakte hem gefrustreerd en boos en wilde ermee stoppen.
Ik heb hem uitgelegd dat hij de antwoorden nog niet kan weten omdat hij deze tafel nog niet eerder geleerd had. Ik zei: ‘Maak maar lekker veel fouten, daar leer je namelijk heel veel van!’ ’Vragend keek hij me aan, ‘dat begreep hij niet pap?’ Ik vertelde hem dat ik nog steeds fouten maak. Hoe kan ik leren als ik geen fouten maak?” 

Gelukkig neemt hij het (nu nog) van mij aan en zonder boosheid ging hij door met fouten maken en binnen 15 minuten kende hij de volledige tafel van zeven.  

  “Fouten maken is geweldig”

Vaak vergelijk ik in mijn webinars en masterclasses de thuissituatie met het aansturen van teamleden. Er is echt niet zoveel verschil. Want Empathisch Leiderschap is in iedere relatie toepasbaar. 

  • Laat je teamleden fouten maken. Het is jouw verantwoordelijkheid dat je ze laat leren van hun fouten. 
  • Geef je eigen fouten toe. Ook jij mag fouten maken.
  • Lieg niet, het komt toch wel uit. Hoe groter de fout hoe groter de leugen.
  • De enige echte fout is als je er niets van leert.
  • Oordeel niet als iemand een fout maakt maar help de persoon leren.

Gun anderen om fouten te maken zo help je ze ontwikkelen. Meer weten over leren leiding geven op de empathische manier? Bekijk de webinar op www.alexandervanweelden.nl

Verandering begint met een enkele webinar