Business coach of bedrijfsmentor?

Iedere ondernemer denkt wel eens aan een business coach of bedrijfsmentor. De behoeften zijn voor iedereen verschillend, maar niet elke ondernemer durft zelf de stap te nemen. Je moet je tenslotte kwetsbaar opstellen op zakelijk vlak. Hulp vragen is niet altijd gemakkelijk en als je eenmaal zover bent, wie moet je vragen voor hulp en wat kost het?

Of je nu een starter bent of een groeiondernemer, een business coach kan je organisatie in een stroomversnelling brengen door zijn of haar kennis en ervaring. Je voorkomt basisfouten (vaak fouten die je coach zelf al heeft gemaakt) en bespaart je soms direct al geld door goed advies over te nemen beslissingen.

Voordat je begint met een coachingstraject is het uitspreken van je verwachtingen essentieel. De aanpak kan per coach verschillend zijn, dus niet elke coach past zomaar bij elk vraagstuk. Ook is er verschil in werkwijze: De één heeft volledig uitgewerkt systeem met kaders en modellen, de ander maakt een plan van aanpak of is juist een sparringpartner en klankbord. Geef daarom vooraf duidelijk en concreet aan wat je verwachtingen zijn. 

Budget

Budget is altijd een ingewikkeld vraagstuk bij coaching en mentorschappen. Als alles in je organisatie goed gaat staat een coachingstraject, misschien onterecht, niet op je prioriteitenlijst. Gaat het minder, dan is het vaak financieel moeilijker. Zit je in een goede flow, versterk dan vandaag nog je team met een bedrijfsmentor of coach, een echte sparringpartner of planmatige kampioen. Gaat het minder dan is een intake vaak een goede indicator of een traject je gaat helpen. Een goede coach zou, door de juiste vragen te stellen, redelijk snel tot de kern van het probleem moeten komen. Bemerk je dat het gegeven eerste advies meteen werkt dan heeft je coach zichzelf al terugverdiend en zal een vervolgtraject dus waarde toevoegen. 

Hoe selecteer je jouw business coach?

Er zijn heel veel coaches en mentoren met verschillende achtergronden. Een voormalig medewerker van een bank, een universitair opgeleide bedrijfskundige of een ervaren ondernemer. Zelf behoor ik tot de laatste categorie, selfmade en met bakken ervaring. Inmiddels heb ik bijna dertig jaar ondernemerschap op mijn CV, waarvan 6 jaar als business coach en vele jaren aan het hoofd van een organisatie van zo’n honderd FTE. Geloof me, ik heb behalve successen ook alle fouten gemaakt die je maar kunt voorstellen. Dus een schat aan ervaring om uit te putten. Mijn affiniteit ligt bij leiderschap, waarvan ik je zal laten dat alles in de organisatie ervan vanaf hangt. Maar genoeg over mij, tijd voor jou: Wat heb je eigenlijk aan een goede coach? 

  • Gebruik je coach als klankbord en adviseur
  • Ontwikkel je leiderschap en leer medewerkers motiveren 
  • Focus op omzet en cashflow optimalisatie
  • Verbeter werving en selectie
  • Second opinion van je financiële huishouding

Verandering begint met een enkele webinar