De ontwikkeling van mij en een applicatie

Bijzondere ontmoeting

Vier jaar geleden heb ik een ondernemer ontmoet, die een bijzondere kijk heeft op de administratie van ondernemingen. In het eerste telefoongesprek had hij mijn interesse al, maar na het persoonlijk gesprek gaf hij mij inspiratie over hoe ondernemers financieel gezonder kunnen groeien. Een fascinerende man, die al jaren met het idee rondliep om te administreren op basis van cashflow (kasstromen), in de plaats van conventioneel boekhouden. Twee jaar lang heb ik hem geholpen met de ontwikkeling van zijn applicatie. Buiten het feit dat ik op administratief gebied veel geleerd heb van deze Guru was het gelijk ook een leerschool voor software ontwikkeling. 

Ontwikkelen

In deze periode heb ik dagelijks contact gehad met ontwikkelaars uit Macedonië. Daar zat ik dan tussen mijn opdrachtgever en de ontwikkelaars in de Balkan. Het vertalen van de wens van de klant naar ontwikkelaar was een enorme, maar geweldige uitdaging. De uitdaging was een optimaal communicatiesysteem te ontwikkelen en vooral goed luisteren naar beide partijen. Allebei nerds op hun eigen vakgebied. Allebei een andere golflengte. Maar het is me gelukt. Ze doen nog steeds zaken met elkaar. 

De applicatie

Waar de meeste boekhoud applicaties alleen kijken naar het verleden, is het bijzondere dat deze niet alleen met oude gegevens werkt, maar ook de bankgegevens en de prognose voor de komende periode. Al deze cijfers worden met elkaar vergeleken om te zien of je nog op de goede weg bent.

Inmiddels is de applicatie in een vergevorderd stadium en zijn er al diverse relaties van de opdrachtgever, die er dagelijks plezier van hebben.

Waarom cashflow?

Als je als ondernemer niet afhankelijk wil zijn van externe financiers omdat je liever op basis van organische groei wil uitbreiden, dan is een cashflow gerelateerde administratie van groot belang. Prognotiseer hoeveel geld je daadwerkelijk op je rekening wil hebben staan en over welke periode. Hoeveel heb je nodig om je lopende kosten over een langere periode te voldoen? Eigenlijk klinkt het logisch. Toch zijn er maar heel weinig ondernemers die de kasstromen gebruiken op deze manier. In het MKB ben ik het als collega ondernemer en business coach nog maar weinig gezien dat men prognotiseert als onderdeel van de strategie. Als er überhaupt een strategie is. Strategie is weer een ander verhaal. Hier kom ik nog op terug in de toekomst.

Per saldo

Niet alleen heb ik mijn toenmalige opdrachtgever communicatie en IT zaken kunnen leren, maar ik heb zoveel meer geleerd over financiën, kasstromen, procesoptimalisatie en management van softwareontwikkeling. In twee jaar zoveel geleerd. De opdrachtgever over wie ik het heb, is mijn huidige fiscalist. Martin bedankt.

Ik leer van iedere ondernemer, die ik zelf coach. 

Verandering begint met een enkele webinar