Waarom Windows?

Al vanaf dag één, en dat is al even geleden, werk ik met Microsoft Windows. Zeg maar vanaf de eerste versie. Zelfs heb ik nog met MS/DOS gewerkt. Er is in die tijd nogal wat gebeurd op IT en internet gebied. Er zijn een aantal goede alternatieven tegenwoordig. Niet dat ik wat tegen Windows heb. Maar net als de alternatieven biedt Windows ook niet overal een oplossing voor. 

De alternatieven voor Windows

Je hoeft ook niet helemaal afscheid te nemen van Windows. Naast Windows gebruik ik meerdere alternatieve systemen zoals Google Chrome (Chromium) of Linux. Het hangt er vanaf wat ik er mee wil. Het meeste werk doe ik in de browser. Meestal is dat Google Chrome. Een logisch vervolg was een Chromebook. Die is de helft goedkoper dan een redelijke laptop, zeker als het om een wat compacter formaat gaat. Twee jaar verder werk ik nog steeds op een Chromebook. Het werkt snel, de batterij doe het nog steeds goed en ik kan er alles mee doen. Als ondernemer scheelt dat flink in het budget. Scholen werken al jaren met Chromebooks. 

Microsoft Office en anders

Omdat ik altijd onder Windows heb gewerkt was MS/office een logische keuze. Met de voorgangers hiervan heb ik ook nog gewerkt, maar die hebben de strijd verloren. Toen ik de Chromebook had gekocht ben ik nog even verder gegaan met MS/office 365. Google maakte in die tijd een flinke sprint in het optimaliseren van de Google Suite. Een goed alternatief blijkt nu. Inmiddels ben ik helemaal overgestapt. Ik begrijp dat als je een volleerd Excel of Powerpoint gebruiker ben, dat Google Sheets en Presentations niet altijd even fijn werkt of je mist iets. Voor mij als basisgebruiker werken ze uitstekend. 

Vrees de cloud niet!

Het verbaast mij nog steeds hoeveel ondernemers nog offline werken. Denk goed na, dat als de laptop of pc gestolen wordt of kapot gaat, al je documenten weg zijn. In de cloud werken scheelt een hoop ellende. Vrees de cloud niet.

En Linux?

Als je als ondernemer even geen geld kunt of wil uitgeven aan nieuwe apparatuur en de oude Window bakkies worden traag of niet meer ondersteund probeer dan wat anders. Google Chrome (bijvoorbeeld Cloud Ready) werkt op oudere apparaten vaak wel heel snel en is veilig. Werkt dat dan niet omdat het apparaat heel erg oud is of niet wordt ondersteund door Google Chrome, probeer dan Linux. Linux (Mint bijvoorbeeld) werkt bijna op ieder apparaat. De laatste versies van Linux zijn heel gebruiksvriendelijk en lijken heel veel op dat wat je gewend bent. Zeker als je alleen maar een browser gebruikt. Het is vele malen veiliger dan Windows en ook nog eens heel snel. Het is zonde om de oude apparatuur weg te gooien. Ook thuis is het ideaal. 

Meer weten?

Vind meer informatie op https://www.anacea.nl/google-vs-windows/.

Verandering begint met een enkele webinar