Vakman of ondernemer

Als kleine vent zat ik net voor de carnaval in de garage met mijn vriendjes en broertjes tussen stapels tijdschriften en allemaal een perforator in de hand. En dat was hard werken om een zakje confetti vol te krijgen. Uren en uren hebben we daar gezeten. Ondertussen denken hoe we de productie konden vergroten. Zwaardere en grotere perforatoren om dikkere stapels te kunnen verwerken. Als we genoeg zakjes hadden (geen idee meer hoeveel het er waren) gingen we in de wijk langs de deuren om te verkopen. Met de opbrengst gingen we dan naar de lokale supermarkt om snoep te kopen. Nee, sparen en of investeren was nog niet in mij opgekomen. Daarna was iedereen het zat en was het tijd om weer te gaan spelen.

Verkoop en ondernemerschap zat er al vroeg in. Het management en delegeren zal ik ongetwijfeld van mijn vader hebben. Het ondernemerschap van mijn moeder. Een geweldige combinatie waar ik ze nog steeds dankbaar voor ben. Vijfenveertig jaar ondernemerschap later, deel ik mijn kennis en ervaring dagelijks met andere ondernemers.

Nu heeft niet iedere ondernemer dezelfde DNA. Veel ondernemers zijn vaklui. Na een aantal jaar gewerkt te hebben bij een werkgever of het vak overgenomen te hebben van pa of ma begonnen met ondernemerschap. De vakman of vakvrouw is een specialist en erg goed in wat ze geleerd hebben. Op een dag denk je dat je het beter kan, dan je werkgever en begin je voor jezelf. Alleen of met een partner. 

Als het een beetje meezit begint de groei van een fantastisch bedrijf. De eerste medewerkers en de eerste zorgen. Vaak gaat de groei vanzelf. Maar….de vraag van hoe nu verder ontbreekt. Geen plan of strategie. Iedere dag onderweg in het nu en vandaag. 

Ondernemerschap wordt vaak niet geleerd voordat je begint, maar het leren gebeurd gaandeweg. En dat kost tijd. Soms kostbare tijd. Belangrijke beslissingen moeten worden genomen. Als ondernemer sta je er vaak alleen voor. Vrienden, kennissen of de partner tijd begrijpen je niet. Netwerken zou kunnen helpen of een gesprek met je accountant. Bij netwerken kom je snel in een ZZP circuit. Als je personeel hebt kunnen zij je vaak niet helpen. De boekhouder of accountant is vaak (niet altijd) passief. 

Ga eens praten met iemand die al jaren kennis en ervaring in het vak ondernemerschap en of management heeft. Als je een goede klik hebt, dan kan deze persoon je ondersteunen in de lastige beslissingen of een luisterend oor bieden in lastige of uitdagende tijden.

Verandering begint met een enkele webinar